top of page
  • Rafi Sirkis

קדירה מלאה כל טוב - סרט קולינרי מומלץ

עודכן: 20 באפר׳

הסרט הצרפתי החדש, בשם הקדירה, עוסק בקולינריה במיטבה. גיבורת הסרט, אז'ני, שאותה מבצעת ז'ולייט בינוש הנהדרת, היא טבחית מוכשרת. היא עובדת כבר 20 שנה במטבחים הגדולים והמרווחים של בעל האחוזה דודין, שהוא שף בעצמו.

 

כל הצילומים: מתוך הסרט

אז'ני אוהבת מאוד לבשל ונהנית מעצם העבודה עם חומרי הבישול. עם הירקות, הבשרים, הדגים ועם תבלינים היבשים והטריים, הצומחים בגני האחוזה. הבישול והקולינריה הם לב לבו של הסרט ובאמצעות מתוודעים הצופים אל מאכלים צרפתיים ידועים ואהובים. במהלך הסרט רואים את הטבחית אז'ני צולה נתחי בשר גדולים כשהיא עובדת בידיים ומרימה את הנתחים החמים והופכת אותם במחבת הגדולה , ואז היא שמה אותם בתבנית גדולה ומעבירה לתנור. רואים אותה קוצצת ירקות ועוסקת בתיבול כשהיא כל הזמן טועמת כדי שאיזון הטעמים יהיה מושלם. היא גם מתבלת תבשילים שונים ביין, אדום או לבן, לפי הצורך. אחד התבשלים שהיא מכינה, בתחילת הסרט, עשוי בתוך קדירה. תבשיל הנקרא בצרפתית פוט-או-פה - Pot Au Feu. זה תבשיל המכיל נתחי בשר, עצמות, ירקות, תבלינים ויין.

 

המעסיק שלה, דודין, הוא בעצמו מאסטר-שף מדופלם ומוערך. הוא רווק ובמשך הזמן מתפתחת בינו לבין אז'ני מערכת יחסים שהופכת להיות רומנטית. ככל שהקשרים ביניהם מתחזקים נדמה שהאוכל של אז'ני הולך ונהיה אפילו יותר מיוחד ומפתיע. דודין רוצה להתחתן עם האישה המדהימה הזו, אבל נתקל בבעיה – אז'ני אוהבת את החופש שלה, ולא מעוניינת להתחתן. הוא מבין שיש רק דרך פעולה אחת לזכות בה – הוא יבשל, במיוחד בשבילה...

 

כדי לעשות את הסרט יותר מעניין, נמצאת במטבח גם נערה צעירה המתמחה בבישול ואשר יש לה יכולת מיוחדת של זיהוי טעמים בכל מנה. היא מזהה את כל התבלינים הנכללים בכל מנה שהיא טועמת. אפילו אם יש במנה זו הרבה מאוד תבלינים, חלקם תבלינים בעלי נוכחות חזקה המסתירה טעמים של תבלינים אחרים. אבל היא מצליחה לפענח הכול.

 

מבחר מהמנות שהוגשו בסרט הקדרה


לסרט ששמו הוא שם של מאכל מתאים שעל הצד הקולינרי שלו יהיה אחראי שף הצרפתי מכובד.


פייר גגנייר  - Pierre Gagnaire - הבעלים של מסעדה בפאריס הנושאת את שמו, שיש לה שלושה כוכבי מישלן, שימש כיועץ הקולינרי.


הוא גם מופיע, לשניות אחדות, בדמותו של שף של נסיך המזמין את גיבורנו לארוחת שחיתות של שמונה שעות.


 

הסרט מראה בפירוט ובאהבה את ההכנה וההגשה של מנות צרפתיות קלאסיות של סוף המאה ה-19.

מנות שהוכנו במטבח שאין בו מים זורמים או חשמל. מטבח שבמרכזו תנור ברזל גדול מוסק בפחמים. על המשטח העליון שלו יש כמה פתחים עגולים שסגורים בטבעות ברזל. הסרה של טבעת , שתיים או שלוש קובעת את עוצמת החימום של הסירים הענקיים והמחבתות שעומדים מעל הפתחים. ובנוסף יש לתנור גם כמה תאי אפייה, סגורים בדלתות ברזל.

 

להלן פירוט של כמה מהמנות שכדאי לשים אליהן לב.


אומלט צרפתי קלאסי

האומלט מוגש כמה פעמים במהלך הסרט, כמנה משביעה ומנחמת. הוא אוורירי ותפוח ואוכלים אותו בכף.


דג טורבוט מבושל בחלב Turbot Poached in Milk

כל השלבים של הטיפול בדג מצולמים בדיוק רב, וגם הצלחות והטעימה של הדג במטבח ובשולחן של ארבעת הסועדים.



מאפה ענקי ממולא

Enormous Vol-au-Vent


האח הגדול של מאפים ממולאים אישיים המוגשים אצלנו בחתונות.



כאן הוא מוגש כמנה מרכזית לשולחן וכל סועד מקבל ממנו פרוסה.


 

ציפורי שיר אורטולן ממולאות  Stuffed Ortolan

מאכל מושחת של ציפורי שיר מפוטמות. כדי לאכול אותן מכסים הסועדים את ראשם במפית, וכל אחד מתייחד עם הציפור שלו בפרטיות.


נשיא צרפת פרנסואה מיטראן היה ידוע באהבתו למנה הזו.


כיום כבר כמעט לא מגישים אותה כי כיום אסור ללכוד את הציפורים האלה, שנחשבות לזן בסכנה.


אלסקה אפויה Baked Alaska

הקינוח המרהיב שמוגש בסוף אחת הארוחות הוא אלסקה אפויה. בסרט מודגם המאמץ להכין גלידה במערבל ברזל ידני הנתון בארגז מלא בקוביות קרח, שבוודאי היה קשה מאוד להשיג. הגלידה משמשת כמלית בעוגה שאחר כך מכוסה כולה במרנג ביצים לבן.

כדי לקבל את סימני הצריבה על המרנג – מוכנסת העוגה לאחד מתאי האפייה של תנור הברזל לזמן קצר.


הוראות מפורטות ומדויקות להכנת אלסקה אפויה תמצאו בעמוד 184 בספר "מהמטבח באהבה" מאת רות סירקיס.

 

ויש כמובן עוד הרבה מנות נפלאות שמרתק לראות את שלבי הכנתן מהאיסוף בגן הירק המקיף את בית האחוזה, דרך כל שלבי ההכנה ועד להגשתן לשולחן כמו:

חסה מטוגנת, חזה עגל צלוי בתנור. כיכר בריוש גדולה שבוצעים ממנה נתחים ביד  ומגש אויסטרים המוגשים עם קוויאר ועוד ועוד...

 

העלילה מתפתחת, ולא נעשה ספוילרים, אבל אפשר לספר שבמהלך הסרט יש גם ארוחות שלמות. חלקן ארוחות קטנות של כמה גברים מבינים באוכל היושבים ליהנות מארוחה טובה. זה לא פרלמנט פוליטי. כל מה שהם מדברים עליו זה אוכל ויין.

 


יש גם ארוחה של קבוצה גדולה המתקיימת בחיק הטבע באווירה המזכירה את ציוריו של הצייר הצרפתי מונה.

 

אז כמו שאמרנו – זוהי קדירה מלאה כל טוב.

 

הקדירה Pot Au Feu

צרפת, 2023, 134 דקות

בימוי: טראן אן הונג הויאטנמי-צרפתי

משחק: ז'ולייט בינוש, פייר גגנייר, בנואה מג'ימל

הסרט הוא זוכה פרס הבימוי הטוב ביותר בפסטיבל קאן 2023

הסרט מוצג בקולנוע לב בתל אביב

"הקדירה" הוקרן בפסטיבל קאן וזכה בפרס הבימוי הטוב ביותר לטראן אן הונג ("יער נורווגי"), בזכות הבימוי היפהפה ומעורר התיאבון שמצליח לשלב בצורה יוצאת דופן אהבה, אוכל וכל מה שביניהם... בכיכובה של ז'ולייט בינוש בהופעה מעוררת תאבון שמזכירה  את תפקידה הבלתי נשכח ב"שוקולד".

 

 

Comments


bottom of page