top of page
  • Rafi Sirkis

ממתקי הרמדאן ביפו

בחודש הרמדאן יש שני ממתקים מיוחדים, שאוכלים אותם לאחר ארוחת האיפטאר – ארוחת שבירת הצום:

· קַטַאיֵף

· עָוָואמֶה


כבר כמה שנים שדוכן פופ-אפ נפתח ברחוב יפת 168 ביפו, בו אפשר לרכוש את הממתקים האלה בשעות הערב.

צילומים: רפי סירקיס

קַטַאיֵף


הקטאיף הוא הממתק החשוב ביותר בחודש הרמדאן. הוא מעין פנקייק קטן, מקופל במרכזו כדי לעשות ממנו כיסון, בצורת סהרון. הוא ממולא במלית של אגוזי מלך קצוצים, גבינה מתוקה או מלבי.


כדי לחסוך בזמן, בדוכן ביפו, הכיסונים המקופלים כבר מוכנים בקופסאות מאחורי הטבח. לפי הזמנת הלקוח הוא מטגן כמה מהם בשמן עמוק וחם. הטיגון קצר ונמשך 2 – 3 דקות.





את הכיסונים המטוגנים הלוהטים הוא מוציא מהשמן בכף רשת ומטביע אותם בסיר עמוק המכיל סירופ סוכר מבושם. בכף הרשת הוא מוציא אותם מהסירופ ומגיש ללקוחות בצלחת אלומיניום קטנה.


קלודיה רודן, בספרה מטעמי המזרח, מספרת שהמתכון לממתק זה מופיע בספר בישול מבגדד, מהמאה העשירית.

לדבריה הממתק הזה משמש גם כממתק כלולות במצריים, ארץ הולדתה.




עָוָואמֶה

הממתק השני בחשיבותו הוא העוואמה. המאכל עשוי מסופגניות בצק שמרים קטנות המטוגנות בשמן עמוק.


מפעם לפעם נעשה טיגון של כמות גדולה של כדורי עוואמה במתקן מיוחד שבדוכן. המתקן כולל מכל נירוסטה גדול שבתחתיתו צינור. בלחיצת ידית יוצאת מהצינור כמות קטנה של בצק ונופלת לקערה עם שמן עמוק וחם. חתיכות הבצק הופכות מייד לכדורים קטנים. הטבח משגיח עליהם והופך אותם בכף הרשת הגדולה.

כשהכדורים מוכנים הוא מעביר אותם למגש רשת עמוק.



הסופגניות המטוגנות ממתינות ללקוחות במגש הרשת העמוק.


לפי הזמנת הלקוח נלקחת כמות של הסופגניות המוכנות, וגם הן מוטבעות בסיר העמוק המכיל סירופ סוכר מבושם. בכף הרשת מוציאים אותן מהסירופ ומגישים ללקוחות בצלחת אלומיניום קטנה.


הלקוחות הם תושבי יפו, שכבר לא מכינים את המאכלים המסובכים האלה בבית אלא מעדיפים לבוא ולקנות אותם מהמומחים, במחיר שווה לכל נפש.


כתובת: רחוב יפת 168 , יפו

ליד הפיצריה "בא לי פיצה"


bottom of page