• מגזין רות סירקיס

הדפסה חדשה של "מהמטבח באהבה"

עודכן ב: ספט 12

לקראת ראש השנה הגיעו לחנויות הספרים עותקים חדשים של הספר "מהמטבח באהבה". לאחר 45 שנה ואין ספור הדפסות קיבל הספר ריענון. כמו שמגיע לספר שהפך להיות קלאסי – לא השתנתה בתוכו אפילו מילה אחת, והוא מכיל את אותן תמונות ואותם איורים שהתחילו את המהפכה הקולינארית בישראל. הפעם הוא יוצא לאור בשיתוף ידיעות ספרים.

צילום:רפי סירקיס

לכבוד ההדפסה החדשה כתבה רות סירקיס הקדמה נוספת לספר:

הספר מהמטבח באהבה יצא לאור במרץ 1975 וכבר מלאו לו 45 שנה! בחרתי את המתכונים וניסיתי אותם במשך כשבע שנים, מהן ארבע שנים שבהן גרנו בלוס-אנג'לס (1968-1972), שם מילא רפי, בעלי, את תפקיד הקונסול הכלכלי. כדיפלומטים היינו מוזמנים לארוחות ולמסיבות בבתים הכי מפוארים בעיר. באותה תקופה גם כתבתי עבור מגזין את על המסעדות המעולות ביותר בלוס-אנג'לס, סן-פרנסיסקו, לאס-וגאס וניו-יורק. כך נפתח לפנינו מנעד הטעמים הכי משובחים הן בבתים פרטיים והן במסעדות הכי מפורסמות. רפי צילם ואני ראיינתי את השפים. רבים מהמתכונים של מאכלים מעולים אלה הם שיצרו את הספר מהמטבח באהבה.


מה אמרו באקדמיה על הספר מהמטבח באהבה

הספר הצליח מאוד וכבר בשנה הראשונה נמכרו עשרות אלפי עותקים. הצלחתו והשפעתו סיקרנו מאוד את עולם האקדמיה. הוא מוזכר בלא מעט ספרי עיון ובעבודות אוניברסיטאיות הבודקות את ההיבטים הסוציולוגיים, התרבותיים והלשוניים שבספר – ואת השפעתו החיובית העצומה על איכות החיים בישראל ועל הפלת המחיצות הבין-עדתיות.

פרופ' עוז אלמוג, אוניברסיטת חיפה, כתב בשנת 1998: "בירכתי בליבי את רות סירקיס ואת מהמטבח באהבה אשר שינה לא רק את הרגליי, אלא גם את תרבות הבישול בארץ, ובעצם את פני התרבות הישראלית כולה. (ע"ע מתנות חתונה, מסעדות סיניות, מדורי בישול...)"


ד"ר אירית בלושטיין, אוניברסיטת חיפה, כתבה בשנת 2001 בעבודת המסטר שלה "בדיקת השתגרותם של תחדישים מילוניים בספרות הבישול הישראלית: "רות סירקיס בולטת במיוחד בעושר לשונה ובשימוש במונחים עבריים תקניים. רות סירקיס מדייקת בבחירת המונחים, ומסבירה את המקורות של ביטויים עבריים חדשים".


ד"ר עופרה טנא, אוניברסיטת תל-אביב, כתבה בשנת 2002 בעבודת המסטר שלה: "בספרה קבעה רות סירקיס לשנים רבות את מה שהקהל הישראלי מצפה למצוא בספר בישול".


פרופ' אביעד קליינברג, אוניברסיטת תל-אביב, כתב בשנת 2005 בספרו "בטן מלאה – מבט אחר על אוכל וחברה": "רות סירקיס, המומחים מסכימים שמילאת תפקיד מרכזי בעיצוב האוכל הישראלי ככותבת וכמוציאה לאור של ספרי בישול פופולאריים ביותר. ומכל מקום ספרך, מהמטבח באהבה, מהווה, כך מוסכם, את קו פרשת המים בתחום ספרי הבישול בארץ".


פרופ' ניר אביאלי, אוניברסיטת בן-גוריון, כתב בשנת 2015: "סירקיס פרסמה ב-1975 את מהמטבח באהבה. ספר הבישול הנפוץ, הפופולארי והנמכר ביותר בישראל. לטעמי, חשיבותו של ספר זה אינה רק במתכונים, בצילומים ובנגישותם של הטקסטים והוראות ההכנה אלא בעיקר ב'אמירה הגדולה' שבו – זו שמעולם לא נאמרה במפורש אולם היא מחייכת מכל עמוד. סירקיס הרשתה לעצמה לומר כי מותר, כדאי ואפילו צריך ליהנות מהחיים בישראל".

העיתונות חוגגת "ימי הולדת" לספר מהמטבח באהבה

אין הרבה ספרים שזוכים שבעיתונות יחגגו להם יום הולדת. התחיל את המסורת העיתונאי שאול אדר, שבשנת 1995 כתב בכל העיר כי "מלאו 20 שנה לספר שעשה מהפכה במטבח הישראלי".

בשנת 2000 הכריז העיתונאי שגיא גרין במאמר בהארץ כי "מלאו 25 שנה לתנ"ך וספר הבישול המיתולוגי מהמטבח באהבה חוגג חצי יובל".

בשנת 2005, לכבוד יום ההולדת ה-30, בירכה אותו העיתונאית צפורה רומן, במגזין לאשה, במאמר בשם "אהבה בת 30".


כשמלאו לספר 40, בשנת 2015, נערך ביריד הספרים הבינלאומי בירושלים מפגש מחווה לספר מהמטבח באהבה בהנחיית הילה אלפרט. בפאנל השתתפו מומחי בישול ומסעדנות וגם השפית נוף עתאמנה, שהביאה את הספר, שהשתמשה בו כילדה, עם הערות בערבית של אמא שלה.

מהו סוד הקסם של הספר מהמטבח באהבה?

נשאלתי לא פעם ״מהו סוד הקסם של הספר״. והאמת היא שאני עדיין שואלת את עצמי את אותה שאלה. ספר שיצא לאור בשנת 1975, נדפס בעשרות רבות של מהדורות, נמכר בכמעט מיליון עותקים, נמצא כמעט בכל בית בישראל ובבתים רבים ברחבי העולם. איך מפענחים את סוד הצלחתו?

קסם הוא דבר חמקמק. כמו אהבה. קשה לנסח אותם, קשה לתת להם מתכון. גם השם של הספר ״מהמטבח באהבה״ הוא קצת מתעתע. אבל ברור שאני התאהבתי במטבח...


היום כולם אוהבים את המטבח. ויעידו על כך ספרי הבישול הרבים שיוצאים לאור, תוכניות הריאליטי של בישול בטלוויזיה, צילומי האוכל באינסטגרם והמידע האדיר על אוכל הנמצא באינטרנט. ובכל זאת יש קסם בספר הפרטי, עם הכתמים של המאכלים שאתם הרביתם לבשל, ועם ההערות שכתבתם בסוף המתכון בכתב ידכם. הספר הוא חבר לחיים המלווה חלק מכם כבר 45 שנה. אני שמחה שגם אני שותפה לחוויות שלכם במטבח ומודה לכם על כך.

רות סירקיס

הספר בגודל 21 X 27 ס"מ, בכריכה קשה, 280 עמודים.

מכיל אינדקס מפורט, מילונים, טבלאות המרה של מידות ומשקלות, טבלת תבלינים ועוד.

מחיר לצרכן 148 ₪

אפשר להשיג בכל חנויות הספרים

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

SUBSCRIBE VIA EMAIL