• מגזין רות סירקיס

פנינה קולינרית: הסרט מאסטר שף צ'נג


צילומים: מתוך הסרט

מה עושה שף סיני משנחאי בלפלנד? ואיך אוכל טוב יכול להביא לקירוב לבבות? ואיך סודות הרפואה הסינית משפרים את בריאותם של הסועדים במסעדה בלפלנד? את התשובות לשאלות אלה, ועוד הרבה נחת, הנאה וחיוכים מקבלים הצופים בסרט החדש – מאסטר שף צ'נג העומד לעלות על מסכי הקולנוע בקרוב.


הסרט הזה הוא פנינה נוספת בשרשרת הסרטים הקולינריים הטובים כמו "החגיגה של באבט", " אוכל שתיה גבר אישה", "ג'ולי וג'וליה", "הטבחית של הנשיא", "טאמפופו", ״מסע של 100 צעדים״ ועוד כמה אחרים וטובים. בכל הסרטים האלה הקולינריה חושפת סיטואציות אנושיות נוגעות ללב. אין בהם תחרות על תארים מפוקפקים או המצאות מופרכות של טבחים שרודפים אחרי "האמת שלהם". הבישול בסרטים הטובים האלה הוא חלק אינטגרלי מהעלילה, ותמיד יש עלילה נוגעת ללב.


צ'נג הוא שף סיני שאשתו נהרגה בתאונת דרכים. הוא נוסע עם בנו הצעיר לכפר מרוחק בפינלנד כדי לחדש את הקשר עם ידיד פיני ותיק שהכיר בשנגחאי. איש מאנשי הכפר אינו מכיר את הידיד אבל סירקה, בעלת בית הקפה המקומי, מציעה לו מקום לישון.


התפריט במסעדה של סירקה מכיל מנה אחת בלבד: שתי נקניקיות, פירה תפוחי אדמה וסלט כרוב.


כשנכנסת קבוצת תיירים סיניים, התפריט הזה כלל לא מושך אותם. צ'נג מציע לעזור במטבח ולהכין ממוצרים, הנמצאים על מדפי המרכול הקטן הצמוד למסעדה, מנה סינית שתשביע את התיירים. והוא עושה זאת בהצלחה רבה.



מאסטר שף צ'נג הוא דרמה קומית על אוכל משובח, על הנופים היפים של לפלנד ועל מפגש של תרבויות שונות. זהו סיפורה של פגישה מפתיעה, היכרות של שני אנשים רגילים ממקומות ותרבויות שונים. מאסטר שף צ'נג הוא בדרכו גם סרט על גלובליזציה ברוח חיובית ולב טוב. יש בו מפגש מפתיע בין אנשים רגילים מעולמות תרבותיים וחברתיים רחוקים. מפגש שהופך את חייהם ומחבק את עולמם.


אל בית הקפה המקומי הלפלאנדי, מגיעים, בזכות השף הסיני, אנשי המקום וגם תיירים שמתאהבים באוכל שלו.


אבל בכך זה לא נגמר. שף צ'נג משתמש בעקרונות הרפואה הסינית, שאותם לומדים ומפנימים הילדים בסין, על אוכל מחמם ואוכל מצנן, ועל אוכל המיועד לרפא מיחושים שונים. על פי העקרונות האלה הוא מבשל אוכל מבריא לאנשים חולים ובאמת מקל עליהם.


שמענו פעם משף סיני בעיירה נידחת במינסוטה כי בישול סיני לא זקוק למוצרים או לכלים מיוחדים. הוא נמצא בראש של השף הסיני והוא יכול להסתדר בכל מקום בעולם.

ואכן השף צ'נג וסירקה, בעלת בית הקפה, יוצאים יחד, עם חכות, כדי לדוג דגים טריים אותם יבשל השף כמרק מבריא למי שחש בבטנו. הוא לומד להשתמש בבשר איילי הצפון ומכין לסועדים מטעמים חדשים המפתיעים אותם.


למסעדה מובאים גם ילדים אלרגיים לגלוטן ולחלב – והשף הסיני מרגיע את המורה שהאוכל שיכין – מרק אטריות אורז – הוא ללא גלוטן. ובכלל במטבח הסיני לא משתמשים בחלב או במוצרי חלב. ולעומת זאת יש בו שפע גדול של ירקות חשובים מכל הצבעים הטעמים.


השחקנים בסרט בונים את הדמויות שלהם בצורה אמינה, נעימה ומשעשעת.

הסרט זכה בפרס חביב הקהל בפסטיבל הקולנוע בלובק, גרמניה. הסרט צולם בלפלנד ובסין.


יוצרים

בימוי: מיקה קאוריסמקי Mika Kaurismaki

תסריט מקורי: האנו אורביסטו Hanou Oravisto

עיבוד: מיקה קאוריסמקי, סמי קסקי-והאלה

הפקה: מיקה קאוריסמקי, איאן בראון, צ'ון יי יון

צילום: יארי מוטיקינן

מוסיקה: אנסי טיקאנמאקי

משתתפים

צ'נג: פאק הונג צ'ו Pak Hon Chu

סירקה: אנה-מאיה טוקו Anna-Maija Tuokko

ניו ניו: לוקאס הסואן Lucas Hsuan

ויפולה: וסה מטי-לוירי Vesa-Matti Loiri

רומפינן: קארי ויינאנן Kari Vaananen


פינלנד/בריטניה/סין 2020 , אנגלית, פינית ומנדרינית.

תרגום לעברית ואנגלית 114 דקות.

הפצה בישראל קולנוע חדש

החל מ 21 ליולי בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ

לינק לטריילר ביו טיוב

https://www.youtube.com/watch?v=2N_IlFfYtBU