top of page
Rafi Sirkis

בשר הודו במטבח הביתי

בשנים האחרונות נדמה שבשר הודו הפך לשם נרדף לשווארמה שמציעים ברחובות ישראל. נתחי שווארמה הודו מסודרים על שפוד מתכת גדול ונצלים מהחום האופף ממכשיר השווארמה. אבל, בשר הודו מתאים גם למטבח הביתי. יש לו טעם עדין וניתן להכין ממנו מנות שונות, ולתת לו טאץ' עולמי, בעזרת מתכונים ממטבחים בין לאומיים שונים.


ערכים תזונתיים

לבשר הודו ערכים התזונתיים חשובים. הבשר, ללא העור, הוא רזה ודל שומן, הוא מכיל חלבון, חומצות אמינו וכמות גדולה של ויטמין B12 וברזל. טעמו העדין מקבל אליו את הטעמים של התבלינים ועשבי התיבול השונים, וכך אפשר לגוון את הגשתו.

בין ערכיו התזונתיים החשובים אפשר למנות:

· פחות שומן:. אחוזי השומן בבשר הודו עומדים בממוצע על בין 3-5 אחוזים, בשעה שבעוףיש 6-8 אחוזים ובבקר – 5-30 אחוזים, תלוי כמובן בנתח.

· חלבונים טובים: בשר הודו מכיל חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה מאוד. כלומר הוא מכיל את כל חומצות האמינו שלהן זקוק גוף האדם לבניה ולתחזוקה.

· ויטמין B12: בשר הודו מספק כמויות יפות של ויטמינים ומינרלים: 100 ג' בשר הודו מכילים כמחצית התצרוכת היומית המומלצת של וויטמין B12 (כ-0.3-1.6 מיקרוגרם כאשר ההמלצות לצריכה יומית למבוגרים 2.4-2.6 מיקרוגרם) הנחוץ ליצירת הדם, לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לבנייה תקינה של העצם ולמניעת אוסטאופורוזיס.

· ברזל : 100 ג' בשר הודו מכילים כ-1.4 מיליגרם ברזל זמין, כאשר ההמלצות לצריכה יומית של מבוגרים היא 8 מ"ג ביום (יש לשים לב כי ההמלצה לאישה בגילאי הפוריות עומדת על 18 מ"ג ביום). בנוסף, מחקרים מראים כי ברזל מן החי נספג טוב יותר מברזל מן הצומח.

· סלניום: מרכיב נוסף חשוב מאוד שיש בהודו בכמות גדולה הוא הסלניום. 29-38 מיקרוגרם ב-100 גרם, לעומת 20-24 מיקרוגרם בעוף ו-30-35 מיקרוגרם בבקר, כאשר הצריכה המומלצת למבוגר הנה 55 מיקרוגרם ביום. לסלניום תפקיד חשוב לגוף האדם, הוא נחוץ בהגנה על DNA, משמש כאנטי- אוקסידנט, מסייע במניעת מחלות סרטן, במניעת מחלות לב וכלי דם, בשמירה על פעילות תקינה של בלוטת התריס והמוח.

חשוב לציין שהערכים התזונתיים של מזונות, מהחי ומהצומח, אינם אבסולוטיים אלא תלויים בגורמים רבים, כולל גיאוגרפיים. הנתונים נלקחו מטבלאות מזון אמריקאיות, שהן מפורטות ומבוססות.

אוכל מגוון

בשר הודו, על חלקיו השונים ניתן להכנה קלה. לכן הוא יכול לשמש למגוון מנות כמו קציצות, סטייק, מילוי לכריכים, פסטרמה, שיפודים, שווארמה ביתית ועוד, וטעמו העדין מאפשר לו לחבור לטעמים רבים ומגוונים לפי הטעם שלכם.

לאחרונה ערכה המועצה לענף הלול סדנה בה הודגמו כמה מאכלים מבשר הודו:

5 לחמניות באו מהמזרח הרחוק, ממולאות בבשר הודו טחון ומאודות

לקבלת המתכונים הקליקו על המאכל המבוקש


אודות המועצה לענף הלול

המועצה לענף הלול מייצגת את מכלול הגורמים הקשורים בשלוחות הלול, תחום המגלגל למעלה מ-5 מיליארד ש"ח – לרבות ענף בשר ההודו, המייצר כ-90 אלף טון בשר בשנה, ענף ההטלה (ביצי מאכל) בו עוסקים כ- 3,000 מגדלים המשווקים כ-2 מיליארד ביצים וענף הפטם, המייצר כחצי מיליון טון בשר פטם בשנה. למועצה לענף הלול ממשק מתמיד אל מול המגדלים, המשווקים, הצרכנים, ומשרדי הממשלה.

מולי לויט, מנכ"ל מועצת הלול אומר: "לאור התהליכים העולמיים המקדמים צריכת בשר רזה, מועצת הלול ממשיכה להוביל מהלך לקידום צריכת בשר הודו. הישראלים מכירים את ההודו בעיקר באמצעות דוכני השווארמה – מאכל אהוב ואהוד מחוץ לבית, אך אנו שמנו לנו למטרה להגביר את הצריכה הביתית תוך שאנו נותנים מענה למגוון נושאים: הקולינרי, הבריאותי והכלכלי, שכן מחירו של ההודו נמוך ממחיר הבשרים האדומים ונוח לכל משק בית. ואם מוסיפים לזה את מגוון השימושים והטעמים הקולינריים שמאפשר השימוש בבשר ההודו ואת הערכים הבריאותיים- אנחנו יוצרים משוואה מנצחת עבור משק הבית הישראלי"

Comments


bottom of page